Ha a világ leginkább tekintélyparancsoló nagymamája sutba vágta a szigorú udvari protokollt az unokája kedvéért, akkor bizonyára a te családod sem fog fennakadni, ha figyelmen kívül hagysz néhány földhözragadt esküvői szokást vagy hagyományt.

 

AVAGY MIT TANULHAT EGY ÁTLAGOS, MAGYAR MENYASSZONY HARRY HERCEG ÉS MEGHAN MARKLE KORÁNTSEM ÁTLAGOS ESKÜVŐJÉBŐL?

 

A hétvégén tévénézők milliói követték élőben, ahogyan Diana hercegnő kisebbik fia, Harry herceg és az amerikai származású (ex)színésznő, Meghan Markle örök hűséget fogad egymásnak. Meggyőződésünk azonban, hogy a világ valójában nem is erre a pillanatra volt a leginkább kíváncsi, hanem arra, hogy hogyan szegi meg a saját szabályait a köztudottan tekintélyelvű és ellentmondást nem tűrően hagyománykövető királyi család annak érdekében, hogy befogadja Harry herceg szíve választottját, aki szinte semmilyen szempontból NEM FELEL MEG az udvari elvárásoknak.

Miközben ebben a pillanatban is menyasszonyok százai, sőt, ezrei küzdenek különféle családi elvárásokkal, s hadakoznak nap mint nap a saját szüleikkel, nagyszüleikkel, leendő anyósaikkal, apósaikkal és a tágabb rokonsággal, akik olyan esküvői szokásokat és hagyományokat akarnak rájuk kényszeríteni, amelyeket nekik eszük ágában sincs követni, II. Erzsébet, brit királynő, a világ leghíresebb nagymamája olyan rugalmasságról és nyitottságról tett tanúbizonyságot a hétvégén, amelyről sokan még álmodni sem mernek a saját családjukban.

Lássuk, mit tanulhat egy menyasszony a hercegi esküvőből (és Erzsébet királynőtől):

NINCS AZ A SZOKÁS VAGY HAGYOMÁNY, AMIT NE LEHETNE MEGSZEGNI!

 

Harry herceg és Meghan Markle esküvőjének egyik legfontosabb fontosabb tanulsága az, hogy az esküvői hagyományok és szokások arra valók, hogy megszegjék őket:

  • Ha Erzsébet királynő áldását adta arra, hogy az unokája feleségül vegyen egy afroamerikai anyától származó, elvált, Harrynél több évvel idősebb, amerikai (ex)színésznőt (akinek meztelen jeleneteit világszerte milliók látták), akkor a te rokonaidnak sincs joguk ítélkezni feletted, a vőlegényed vagy az esküvőd felett.

 

  • Ha a királyi udvar rezzenéstelen arccal figyelte, ahogy Meghan az oltárhoz vezető út felét egyedül teszi meg (utalva ezzel a függetlenségére és arra, hogy őt senki sem irányíthatja), akkor téged se érdekeljen, hogy a rokonaid szerint "illetlenség" fedetlen vállal, vagy esetleg elől rövid - hátul hosszú ruhában belépni a templomba. Miért ne lehetnél te is független menyasszony, akit nem korlátoznak az elvárások?

 

  • Ha Meghan megtehette, hogy nem fogad engedelmességet a hercegnek, akkor te is nyugodtan mondhatsz nemet a templomi esküvőre, a menyasszony szöktetésre, a szexista vicceket puffogtató vőfélyre, az éjfél utáni töltött káposztára vagy bármire, amire csak szeretnél.

 

  • Ha a hercegi pár esküvőjén egy afroamerikai prédikátor tarthat politikai utalásoktól sem mentes beszédet (vagy inkább stand-up comedyt) és egy gospel kórus énekelheti Stand by me-t a Windsor kápolnájának falai között, akkor te miért ne kérhetnéd fel a kedvenc humoristádat vagy a kedvenc alternatív rock zenekarodat, hogy szórakoztasson az esküvődön?

 

  • Ha a menyasszony anyukája nem érezte szükségét annak, hogy kivegye az orrpiercingjét, miközben pontosan tudta, hogy tévénézők milliói figyelik, ráadásul egyenesen a Királynővel szemben foglal helyet, akkor te miért szabadulnál meg a testékszereidtől vagy miért takargatnád a tetoválásaidat az esküvőd napján? Miért ne viselhetnéd azokat a kiegészítőket, amelyekben igazán jól érzed magad?

 

Meghan Markle, a feminista menyasszony a legjobb példája annak, hogy egy nő még akkor is érvényesítheti az akaratát a saját esküvőjét illetően, ha történetesen a világ legszigorúbban szabályozott családjába házasodik be.

TE MIÉRT NEM ÁLLSZ VÉGRE A SARKADRA A CSALÁDOD ELVÁRÁSAIVAL SZEMBEN?